1. Anasayfa
  2. Çorba Tarifleri

Yayla Çorbası Tarifi – Püf Noktaları

Yayla Çorbası Tarifi – Püf Noktaları
0

Yayla Çorbası Tarifi

yayla çorbası tarifi

Yayla çorbası, Türk mutfağımıza ait olan geleneksel bir çorba çeşidimizdir. Adını genellikle dağlık veya yayla bölgelerinde yetişen otların yapımında kullanılmasından almaktadır. Yayla çorbası hafif ve lezzetli bir çorba olduğundan genellikle yaz aylarında tercih edilmektedir. Oldukça sağlıklı ve besleyici bir çorba çeşidi olan yayla çorbası her evde yer alan basit malzemeler ile kısa sürede kolayca hazırlanabilmektedir. Sofralarımızı süsleyen yayla çorbası ana malzemesi yoğurt olan basit bir çorba türüdür. Türkiye’nin her bölgesinde ve yöresinde hazırlanan yayla çorbasının birçok farklı hazırlama şekli bulunmaktadır. Aynı zamanda yayla çorbasına birkaç dokunuş yapılarak farklı çeşitlerde de hazırlanabilmektedir. Örneğin sebzeli, tavuklu ve mantarlı yayla çorbası klasik yayla çorbasının daha lezzetli halidir.

 

 

Yayla Çorbası Hazırlarken Kullanılacak Malzemeler

Yayla çorbası malzemeleri her evde bulunan basit malzemelerdir. Yayla çorbası ana maddesi yoğurt olan kolay bir çorba tarifidir. Yayla çorbasında oldukça basit ve kolay malzemeler kullanılmaktadır. Sizlere yayla çorbası hazırlanırken kullanılan malzemelerden bahsedelim:

  • 1/5 veya 2 Su Bardağı ortalama 150 veya 190Gram Yoğurt
  • Yarım Su Bardağı ortalama 99Gram Pirinç
  • Bir Çay Bardağı ortalama 99Gram Un
  • 2-3 Yemek Kaşığı ortalama 34 Gram Tereyağı
  • 2 Su Bardağı ortalama 390 Gram Su ya da Tavuk Suyu
  • 2 Su Bardağı ortalama 400Gram Süt
  • Tercihinize kalarak İsteğe Bağlı Olarak Nane.

 

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Yayla çorbası tarifi büyükten küçüğe herkesin yapabileceği kadar kolaydır. Oldukça basit bir tarif olan yayla çorbası pratik bir şekilde kısa sürede hazırlanabilmektedir. Sizler için yayla çorbasının pratik bir şekilde kolayca nasıl hazırlanabileceğini şu şekilde sıraladık:

  • Kullanılacak pirinç iyice yıkanır. Pirinçten çıkan su berrak bir hal alana dek pirinç sudan geçirilir.
  • Derin bir tencerede su kaynatılır ve pirinç suya eklenir. Pirinçler güzelce yumuşayana dek pcakda kısık ateşte pişirilir.
  • Derin ve geniş bir kap içerisinde yoğurt çırpılır, sıvı bir kıvam alana dek çırpmaya devam edilir. Üzerine un eklenerek topak kalmayacak şekilde iyice karıştırılır.
  • Tereyağı tencerede eritilir, üzerine hazırlanan yoğurtlu ve unlu karışım eklenir. Kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirmeye devam edilir.
  • Tencerenin içerisine süt yavaş yavaş ilave edilir. Çorbayı dilediğiniz kıvama süt ekleyerek getirebilirsiniz. Yumuşattığınız pirinç süzülür ve çorbanın içine eklenir.
  • Çorbaya istenilen baharatlar ve tuz ilave edilir.
  • Çorba dinlenmeye bırakılır.

 

Yayla Çorbası Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?

Yayla çorbası yapılışı oldukça basit görünse de yaparken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Yayla çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara özen göstererek pürüzsüz bir yayla çorbası elde edebilirsiniz. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yayla çorbası yapılışı ve içeriği farklılık gösterebilir. Her bölge kendi yöresel malzemelerini kullanarak çorbanın benzersiz bir tat kazanmasını sağlar. Yayla çorbasında isteğe bağlı olarak süt ve su yerine tavuk suyu kullanabilirsiniz. Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden olan yayla çorbası lezzetli ve besleyici olması nedeni ile günlük hayatta ve özel günlerde başlangıç olarak tercih edilmektedir.

 

Yayla çorbası soslu bir şekilde sunulduğunda hem estetik bir görünüm kazanmakta hem de lezzeti değişmektedir. Yayla çorbası için hazırlayacağınız sos nane ve tereyağı ile kolayca hazırlanmaktadır. Sos tenceresinin içinde tereyağı, biraz sıvıyağ ve nane kızdırılır çorbaya yavaşça eklenir. Çorba karıştırılarak sosun dağılması sağlanır. Sunum yapılırken üzerine birkaç yaprak nane eklenerek estetik bir görünüm kazanması sağlanır. Özel günlerde de hazırlayabileceğiniz yayla çorbası misafirlerinizin beğeneceği pratik ve klasik bir lezzettir. Yayla çorbası sıcak bir şekilde servis edilir. Yayla çorbası Türk mutfağının klasik ve yerel bir lezzetidir, büyükten küçüğe herkes yayla çorbasını sevmektedir.

5/5 - ( 1 Kişi Puanladı )
Tarife Yorum Yaparmısın?