1. Anasayfa
  2. Et Tarifleri

Kanlıca Mantarı Tarifi

Kanlıca Mantarı Tarifi
0

Kanlıca Mantarı Tarifi

kanlıca mantarı tarifi

Kanlıca mantarı tarifi için bilgilere geçmeden önce bu lezzetli ürün hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Genellikle çam ve kızılçam ormanlarında bulunan mantar türü, ilk bakışta sarı renktedir. Şapkası sivri uçlu ve şapkasının altında yer alan renkli bölge kırmızı damarlarla belirgin haldedir. Olgunlaştıkça damarları daha belirgin olan kanlıca mantarı daha koyu renk alabilir.

Kanlıca mantarı toprak altında yaşayan ağaç kökleriyle bağ kurar ve bu sayede ağaçlarla birlikte yaşar. Ağaçlardan kendisine besin alır ve suyla beraber mineralleri onlarla paylaşır. Ancak bu lezzetli mantarı tıpkı diğer mantarlarda olduğu gibi dikkatli toplamak gerekiyor. Mantar toplama konusunda tecrübesi olmayanların toplamaması daha uygun olacaktır. Bu aşamada yerel bir uzmandan yardım almak daha doğrudur.

Halk arasında farklı isimlere sahip olan mantar, çam, melki ve çintar mantarı isimleriyle de biliniyor. Ülkemizde Kastamonu’da ve Bolu’da oldukça yaygın olarak bulunan bir besindir. Yetiştiği bölgelerde ekonomik bakımdan gelir sağlaması ise daha değerli olmasını sağlar. Genellikle gölgelik yerlerde yetişmekte ve rengi ise sarı ve turuncu arasında olabilmektedir. Bazı alanlarda güneşle daha uzun süre beraber büyürse yeşil ve mor renkleriyle de karşılaşabilirsiniz.

 

 

Kanlıca Mantarı Nasıl Temizlenir?

Kanlıca mantarı temizliği oldukça önemlidir. Temizlemesinin doğru yapılması, lezzet kaybının önüne geçecektir. İlk toplandığında oldukça topraklı olması ise gayet doğaldır. Bu yüzden yıkanması uygun olacaktır. Eğer yıkamak istemiyorsanız, nemli bir bez yardımıyla detaylıca silerek temizlemelisiniz. Kanlıca mantarını hem suyla yıkarken hem de bezle temizlerken parçalamamaya dikkat etmek gerekir. Mantarı tamamen temizlemeden pişirmek doğru değildir.

 

 

Kanlıca Mantarı Tavada Pişirme Tarifi

Kanlıca mantarı tavada pişirme tarifi oldukça pratik ve kolaydır. Aşağıda tavada pişirme aşamalarını görebilirsiniz:

  • İlk olarak soğanları yemeklik olarak doğrayın
  • Ocağa koyduğunuz ve bir miktar kızdırdığınız yağa soğanları atın.
  • Soğanları rengini alana ve yumuşayana kadar pişirin.
  • Sotelenen soğanların üzerine temizlediğiniz ve doğradığınız mantarları ekleyin.
  • Kanlıca mantarlarının üzerine pişmeye yakın tuz, kırmızı biber ve karabiber eklemelisiniz.
  • Kısa bir süre daha pişirdikten sonra mantarlarınızı sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

Tavada pişen ve tadına doyulmaz bir lezzet haline gelen kanlıca mantarı için diğer pişirme yöntemlerini de bu yazımızda sizler için hazırladık.

 

 

Kanlıca Mantarı Fırında Nasıl Pişirilir?

Kanlıca mantarı yapılışı için fırında pişirme aşamalarını merak ediyorsanız, tarifin detaylarına aşağıda ulaşabilirsiniz:

  • Öncelikle mantarları güzelce temizleyin.
  • Ardından saplarını kesin.
  • Su ile temizlediyseniz, kâğıt havlu ile kurulayınız.
  • Kuruladığınız mantarları yağlayın ve üzerlerine tuz serpin.
  • Fırın tepsisine üst kısımları alta gelecek biçimde mantarları diziniz.
  • Önceden ısıttığınız fırında, 200 derecede yarım saat 45 dakika arası kontrol ederek pişiriniz.
  • Eğer kaşar peyniri seviyorsanız, pişmesine yakın üzerine ekleyebilirsiniz.

Fırında pişen mantarları da sıcak olarak servis etmeniz uygun olacaktır.

 

 

Kanlıca Mantarı Izgarada Pişirme Tarifi

Kanlıca mantarı ızgarada pişirme tarifi için diğer pişirme yöntemlerinde olduğu gibi ilk olarak mantarları temizleyerek işe başlamanız gerekiyor. Ardından zeytinyağı ve sevdiğiniz baharatlarla harmanlayın. İsterseniz bir fırça yardımıyla da baharatlı zeytinyağını mantarlara sürebilirsiniz. Sonrasında mantarlar ızgaraya dizilir ve iki tarafı da pişirilir.  Bu aşamada çok fazla pişirmemek, mantarların dağılmaması için önemlidir.

Kanlıca Mantarı Servis Önerisi

Kanlıca mantarı servis önerisi için verebileceğimiz ilk tavsiye, mantarın sıcak olarak servis edilmesi olacaktır. Bununla birlikte mantarları et yemeklerinin ve sebze yemeklerinin yanında tüketebilirsiniz. Ara sıcak olarak ızgara ve fırında pişen kanlıca mantarlarını kullanabilirsiniz. Tavada pişen ve içine istediğiniz sebzeleri ekleyebileceğiniz mantarları ise ana yemek olarak tüketebilirsiniz.

5/5 - ( 2 Kişi Puanladı )
Tarife Yorum Yaparmısın?