1. Anasayfa
  2. Çorba Tarifleri

Arabaşı Çorbası Tarifi ve Nasıl Yapılır

Arabaşı Çorbası Tarifi ve Nasıl Yapılır
0

Arabaşı Çorbası Tarifi ve Nasıl Yapılır

Arabaşı Çorbası Tarifi

Arabaşı çorbası Yozgat ilinin meşhur yemekleri arasında kendisine yer bulmaktadır. Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan arabaşı çorbası tarifi insanlar tarafından sürekli olarak araştırılmaktadır. Öncelikle arabaşı çorbasın hamuru hazırlanmaktadır. Tuz ile 3 su bardağı su tencereye konularak kaynamaya bırakılır. Aynı zamanda da farklı bir kapta kalan su ve un boza kıvamına gelene kadar çırpılır. Boza kıvamına getirilen un kaynayan suya eklenir. Puding kıvamına gelene kadar pişirilir. Tepsiye dökmeden önce tepki hafif bir şekilde ıslatılır. Bu ıslatma yapışma durumlarını ortadan kaldırılır. Tepsiye döküldükten sonra buzdolabında yaklaşık 3-5 saat bekletilir. Çorba yapımına geçildiği zaman tavuk 1,5 litre su ile haşlanır. Haşlanan tavukların suyu süzülür ve tavuk didiklenir. Bir kapta un kavrulur ve kavrulan un bir kâseye alınarak su ile açılır. Tencereye yağ ve salçalar konularak kavrulur. Tavuk suyu eklenir. Su ile açılan kavrulmuş un ila edilerek karıştırılır. Daha sonra didiklenmiş tavuklar eklenerek çorbanın kıvamı ayarlanır. Çorbanın kıvamı eğer koyu ise su eklenir. Çorbanın baharatları eklenerek yaklaşık 20 dakika boyunca kaynatılır.

 

Arabaşı Çorbası Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Arabaşı çorba malzemeleri kolay ulaşılabilir malzemelerden oluşmaktadır. Bu malzemeler aşağıdaki gibi listelenebilmektedir;

  • Ortalama olarak 978 Gram Gögüs tavuk eti,
  • 188,2 Gram un,
  • 26Gram domates salçası veya tercihe göre ev yapımı
  • 28 Gram biber salçası,
  • 12 Gram kırmızıbiber,
  • 9 Gram karabiber,
  • 6,2 Gram tuz,
  • Küçük boy limon veya 41Gram
  • ½ bardak veya 48 gram sıvı yağ,
  • 1328Gram ılık su veya 6, 8 bardak su,
  • 5,5 Gram tuz (hamur için),
  • Ortalama olarak 925Gram su veya 5 su bardagı(hamur için).

 

Arabaşı Çorbası Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Arabaşı çorba yapımı aşamasında dikkat edilmesi gereken pek çok püf nokta bulunmaktadır. Arabaşı çorba hamurunun çorbadan önce yapılması en önemli konular arasında yer almaktadır. Hamurun dolapta 3-5 dinlenmesi gerektiğinden dolayı mutlaka çorbadan önce yapılması gerekmektedir. Hazırlanan hamurun pürüzsüz bir kıvamda olması da çok önemlidir. Ayrıca hamurun tepsiye dökülmeden önce tepsinin hafif bir şekilde sulanması çok önemlidir. Kavrulan unun kokusunun mutlaka çıkması gerekmektedir. Kavrulmuş una su ekleme aşamasında unun topaklanmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Topaklanan unların blenderden geçirilmesi gerekmektedir.

 

 

Arabaşı Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Arabaşı çorbasının faydaları arasında en önemlisi vücut direncini artırıyor olmasıdır. Arabaşı çorbası gribal enfeksiyonlara çok iyi gelmekte ve insanların hastalıklarını yenmesine yardımcı olmaktadır. Arabaşı çorbasının içerisinde bulunan baharatlar insan boğazında oluşan tahribatlara iyi gelmektedir. Ayrıca çorbanın tüketilmesi sindirim sistemlerinin de çok daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca arabaşı çorbası insanların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine ve vücut direncinin artmasına neden olmaktadır. Arabaşı çorbasının tüketilmesi eklem ağrıları konusunda da büyük fayda sağlamaktadır. Bu faydaların yanı sıra insanların kas yapılarında güçlenme meydana getirmekte ve kas yaralanmalarını en alt seviyelere indirmektedir.

 

 

Arabaşı Çorbasının Sunumu Nasıl Olmalı?

Arabaşı çorbasının sunumu insanlar tarafından devamlı olarak araştırılmaktadır. Her şeyden önce arabaşı çorbasının mutlaka sıcak olarak sunulması gerekmektedir. Ayrıca çorbanın yanında mutlaka limon ve çeşitli baharatların bulunması gerekmektedir. Sıcak kıvamda olan çorbanın içerisine dilimlenmiş hamur parçaları atılır ve hamurun soğuk yapısıyla çorbanın sıcak yapısı birleşir. Bu sayede hamur ve çorba tam anlamıyla yenecek ısıya ulaşır. Bu şekilde yapılan sunumlar ile arabaşı çorbası tam anlamıyla yüksek seviyede lezzete ulaşır. Arabaşı çorbası özellikle yatmadan önce güzel sohbetler eşliğinde tüketilir. Hafif yapısından dolayı da insanların sindirim konusunda en ufak bir rahatsız çekmemesini sağlar.

5/5 - ( 1 Kişi Puanladı )
Tarife Yorum Yaparmısın?