1. Anasayfa
  2. Salata Tarifleri

Sağlıklı ve Pratik Brokoli Salatası Tarifi

Sağlıklı ve Pratik Brokoli Salatası Tarifi
0

Sağlıklı ve Pratik Brokoli Salatası Tarifi

brokoli salatası tarifi

Oldukça sağlıklı bir sebze olarak karşımıza çıkan brokoli, pek çok çeşitli faydalara da sahiptir. Pek çok farklı salata için harika bir seçim olarak öne çıkan brokoli, sağlıklı beslenmek isteyen bireyler için de ideal bir tercih olarak bilinmektedir. Hem lezzetli hem de sağlıklı besin içeriği ile öne çıkmakta olan brokoli salatası da nispeten düşük kalorili bir salata olarak tercih edilmektedir.

 

 

Brokoli Seçimi ve Hazırlığı

Brokoli salatası tarifi için kaliteli ve taze brokoli kullanıma önem verilmelidir. İyi bir brokoli seçimi için pek çok farklı nüans vardır. Öncelikle; yeşil renkli ve canlı sebzelerin seçilmesi oldukça önemlidir. Brokolilerin sapları biraz esnek bir yapıda olmalıdır, sert olmamalıdır. Brokolilerin hazırlanması süreci için de öncellikle sap kısımları kesilerek ayrılmalıdır. Daha sonra brokoliler temiz su ile yıkanmalı ve süzülmelidir. Daha sonra brokoliler, uygun bir bıçak yardımı ile küçük çiçekler şeklinde ayrılmalıdır.

 

 

Brokoli Salatası İçin Malzemeler

Söz konusu brokoli salatasının yapım süreci için brokoli salatası malzemeleri de aşağıda sıralandığı gibidir.

  • 1 kaç adet tercihinize göre sayısı brokoli,
  • 2 adet ince uzun dilimlenmiş havuç,
  • 1 avuç ince ince dogranmış maydanoz,
  • ½ adet 35Gram kırmızı kuru soğan,
  • Zeytin (İsteğe bağlı olarak),
  • Çedar peyniri (İsteğe bağlı olarak).

 

Salatanın Sosu İçin Gerekli Malzemeler

Brokoli salatasının sosunun yapılması için de ilk olarak aşağıdaki malzemelerin hazırlanması gerekir.

  • 2 yemek kaşığı 24Gram zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı 9Gram limon suyu,
  • 1 yemek kaşığı 12Gram balzamik sirke,
  • Karabiber 2,5Gram  (İsteğe bağlı olarak),
  • Tuz Çok koymamakla birlikde (İsteğe bağlı olarak).

 

Brokoli Salatası İçin Tarif Aşamaları

Brokoli salatası yapılışı süreci için takip edilmesi gerekli olan aşamalar da aşağıda sıralandığı gibidir.

  • İlk olarak; brokolileri haşlanmak için tencereye su konur ve kaynatılır. Tencere kaynadıktan sonra brokoliler eklenir ve yaklaşık olarak 3 ila 4 dakika arasında haşlanır. Haşlama süresi de brokolilerin istenen kıvama gelmesine göre değişebilir. Bundan dolayı arada sırada kontrol edilmesi de gerekmektedir.
  • Haşlanmış brokoliler süzülür ve soğumaları için bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta havuçlar rendelenir veyahut ince şeritler halinde doğranır. Kırmızı soğanlar da ince halkalar şeklinde doğranır.
  • Bir salata kabı içerisinde; haşlanmış brokoli, rendelenmiş havuçlar, doğranmış kırmızı soğan ve maydanoz karıştırılır. Bu aşamada da isteğe bağlı olarak zeytin ve Çedar peyniri eklenir.
  • Salata sosu için de zeytinyağı, balzamik sirke ve limon suyu bir kapta karıştırılır. İsteğe bağlı olarak da tuz ve karabiber eklenebilir. Salata sosu hazırlanır ve salatanın üzerine dökülerek güzelce karıştırılır.

 

Brokoli Salatası İçin Servis Önerileri

Özellikle brokoli salatası nasıl yapılır diyenler için pek çok farklı servis önerileri de mevcuttur. Söz konusu salatanızı soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak da yanında dilimlenmiş sıcak ekmek veya taze sebzeler ile birlikte servis yapabilirsiniz.

 

Brokoli Sebzesinin Besin Değeri

Besin değeriyle de oldukça dikkat çeken bir sebze olan brokoli, nispeten düşük kalorili bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 100 gramında yaklaşık olarak 34 kalori bulunan brokoli, oldukça önemli bir bitkisel yağ ve lif kaynağı olarak da öne çıkmaktadır.

 

 

Brokolinin Vitamin ve Mineral İçeriği

Brokoli sebzesi, pek çok çeşitli vitamin ve mineraller açısından da zengin bir besin maddesidir. A, C, E, K ve B grubu vitaminleri açısından zengin bir besin olan brokoli, farklı mineral grupları açısından da önemli bir sebzedir. Brokoli; potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve demir bakımından da zengin bir besin maddesi olarak öne çıkmaktadır.

5/5 - ( 3 Kişi Puanladı )
Tarife Yorum Yaparmısın?