1. Anasayfa
  2. Çorba Tarifleri

İşkembe Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

İşkembe Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
0

İşkembe Çorbası

İşkembe çorbası genellikle koyun ya da dana işkembesinden yapılan, Türk mutfağının yerel lezzetlerinden biridir. İşkembe hayvanın mide zarı kısmıdır ve çeşitli mutfaklarda kullanılarak farklı yemekleri yapılır. İşkembe çorbası Türk mutfağında oldukça popüler bir çorbadır. İşkembe çorbası genellikle et suyu, işkembe parçaları ve baharatlar kullanılarak hazırlanır. İşkembe çorbası içerdiği protein ve oldukça faydalı besin değerleri ile bilinir. Lezzeti kişisel tercihlere bağlı olarak değişebilir, bazı bireyler için alışılmadık bir koku ve lezzete sahip olabilir. Farklı bölgelerde ve kültürlerde işkembe çorbası tarifleri ve yapılış şekilleri değişiklik gösterebilir. İşkembe çorbası özellikle kış aylarında sıcak ve besleyici bir seçenek olan bu lezzet oldukça yararlıdır.

 

İşkembe Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır

İşkembe Çorbası Yaparken Kullanılan Ürünler

İşkembe çorbası malzemeleri işkembe dışında basit ürünlerdir, işkembenin özel olarak temin edilmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Oldukça faydalı bu çorba protein ve vitamin bakımından çok zengin bir öğündür. Kişilere enerji verir ve sindirim sistemini destekler. İşkembe çorbasında kullanılan malzemeler:

  • 495 Gram iyice sirkeli suda temizlenmiş İşkembe
  • Tercihinize göre miktarı belirleyecek kadar Süzme Yoğurt
  • 125 Gram Tereyağı
  • İyice elenmiş Un
  • Daha önceden ayarladıgınız Et Suyu

 

İşkembe Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

İşkembe çorbası yapılışı zahmetli ve emek isteyen bir süreçtir. Fakat hazırlandığında tam bir şifa deposu olan bu çorba hem lezzetli olması hem de sindirim sistemine faydalı olması nedeni ile sık tercih edilen bir çorbadır. Tarifi basit, yapması emek isteyen bu çorbanın yapılış aşamaları şu şekildedir:

  • İşkembe iyice temizlenir ve yıkanır. Büyük geniş ve derin bir tencereye alınır. Üzerini geçecek şekilde su eklenir, kaynamaya bırakılır. İşkembe yumuşayana dek yaklaşık 2-2,5 saat haşlayın.
  • Haşlanan işkembe suyunu süzün ve işkembeyi olabildiğince küçük şekilde doğrayın.
  • Başka bir tencerede tereyağını eritin, tereyağına un ekleyip kısık ateşte unun kokusu çıkana dek kavurun.
  • Kavrulan una et suyunu ekleyin, karıştırarak çorbayı kaynatın.
  • Kaynayan çorba içerisinde doğranmış işkembe parçalarını ekleyerek dilediğiniz baharatları ekleyin. Karabiber, tuz, pul biber ve kimyon sık tercih edilen baharatlardır.
  • Çorbanızın üzerine birkaç kaşık süzme yoğurt ekleyip karıştırın.
  • Çorbanız servis etmeye hazırdır.

 

İşkembe Çorbası Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

İşkembe çorbası sıcak servis edilmesi gereken bir öğündür. Dilerseniz yanında limon ve pul biber ile servis edebilirsiniz. Özellikle soğuk kış günlerinde tercih edilen işkembe çorbası çeşitli bölgelerde farklı tariflerle yapılmaktadır. Üzerine limon sıkılarak ve sarımsaklı yoğurt eklenerek de tüketilebilen bu çorba herkes tarafından farklı şekilde tüketilmektedir. İşkembenin iyice temizlenmesi ve kaynatılarak yumuşatılması bu tarifte oldukça önemlidir. Uzun süre kaynatılarak hazırlanan bu çorba bazı kişiler için özellikle sindirim sistemine yardımcı olduğundan düzenli olarak tüketilmektedir.

 

 

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbası uzun süre kaynatılarak hazırlanan, lokanta ve çorbacılarda ön raflarda bulunan bir lezzettir. İşkembe çorbasının yararları saymakla bitmez, bu çorbanın insanlara yararı oldukça fazladır. İşkembe çorbası sindirim sistemini rahatlatmaktadır. Bağırsak sağlığını destekleyerek boşaltım sistemine yardımcı olmaktadır. Mide rahatsızlıklarını hafifletir, mide yanmalarını azaltır. Kemik ve eklem sağlığına oldukça yararlıdır. İçinde bulundurduğu zengin besin değerleri sebebi ile sporcular tarafından sık tercih edilmektedir. İşkembenin içinde bulunan kolajen, kişilerin iskelet sistemine oldukça faydalıdır, kıkırdak ve bağ dokusunun onarımını sağlarken cildin elastikiyet kazanmasını sağlar. İşkembe çorbası protein ve vitamin yönünden zengin olması nedeni ile özellikle çocuklar ve yaşlılar tarafından sık tüketilmelidir. İşkembe çorbasının Türk mutfağındaki yeri oldukça önemlidir. Hem gece hem gündüz hem kahvaltı hem akşam yemeği olarak tercih edilen bu lezzet kişilerin özellikle tercih ettikleri bir çorba çeşididir.

5/5 - ( 1 Kişi Puanladı )
Tarife Yorum Yaparmısın?